Ben je niet tevreden over je huidige permanente make-up (PMU) of wil je door ons nieuwe permanent make-up laten plaatsen, maar is de vorm van de permanent make-up, de kleur of de plaatsing verkeerd geplaatst? Of heb je kort geleden PMU geplaatst wat niet naar tevredenheid is uitgevoerd? Dan kan je bij ons terecht en helpen we je graag bij het verwijderen van het pigment.
Laserbehandeling (semi-)permanente make-up (PMU)
Bij permanente make-up worden er pigmenten in de huid aangebracht. Een deel van deze pigmenten breekt vanzelf af, daarom spreekt men ook wel over semi-permanente make-up. Echter is er ook een deel dat door de huid wordt ingekapseld en nooit volledig oplost. Dit kan komen door te diep geplaatst pigment of waarbij er titaniumdioxide in het pigment is verwerkt wat nooit vanzelf opgelost kan worden.
Het pigment kan in de loop der jaren veranderen. Dit gebeurt onder invloed van zonlicht, verkeerde pigmentkeuze, hormonale verandering, medicatiegebruik, fruitzuurbehandelingen of andere invloeden van buitenaf.
Welke PMU kunnen we verwijderen?
Sneller en veiliger af van permanente make-up
Het is lastig om exact te voorspellen hoeveel behandelingen er nodig zijn om permanente make-up volledig te verwijderen. Gemiddeld genomen zijn het 2 tot 5 sessies. Bij Micro Hair Pigmentation is dit zelfs minder, met gemiddeld 1 tot 3 sessies.
De gebruikte pigmentsoort
Voorafgaand aan de behandeling bespreken we het huidige pigment goed door en doen wij een testshot om uit te sluiten met wat voor pigment wij te maken hebben. We voeren altijd vooraf een testshot uit om reactie van het pigment en de huid, op de behandeling te testen. De hoeveelheid behandelingen is afhankelijk van hoe diep de PMU is geplaatst, hoe oud de PMU is, hoe verzadigd de PMU is, de dikte van de huid, het huidtype en met wat voor type pigment(en) er is gewerkt.
Sommige pigmenten krijgen tijdens het behandeltraject tijdelijk een andere kleur. Dit noemen we ‘oxidatie van het pigment’. Waarbij er titaniumdioxide (wit) in het pigment zit kan het zijn dat het pigment moeilijk tot niet verwijderd kan worden. Dit omdat witte moleculen niet zichtbaar zijn voor een laser en het pigment naar een warme kleur kan oxideren, wat helder of fel kan kleuren.
Door de jaren heen kunnen er verschillende pigmenten gebruikt zijn wat zich in de huid opstapelt en tijdens het laseren zichtbaar wordt. Daarom is het altijd belangrijk om vooraf goed onderzoek te doen naar de specialist en het productengebruik.
De werkwijze van het plaatsen van de PMU
Niet alleen de diepte van het pigment in de huid speelt een rol, maar ook de hoeveelheid pigment. Soms zijn er bij het zetten van de permanente make-up meerdere lagen aangebracht en/of is er littekenvorming ontstaan, omdat het pigment te diep is aangebracht. Hierdoor kan migratie ontstaan, het verplaatsen van het pigment doordat de huid te verzadigd is.
Het huidtype (huidskleur)
Heb je een donkere huid, dan zijn er van nature meer pigmenten in de huid aanwezig. Hierdoor duurt de behandeling langer en heb je ook meer sessies nodig dan iemand met een lichter huidtype.
Hoe oud is het pigment?
Wanneer het pigment langer dan 5 jaar oud is, niet diep in de huid is geplaatst, het pigment geen titaniumdioxide bevat en geen sprake is van littekens, kan het pigment snel verwijderd zijn. Wanneer het pigment minder dan een jaar geleden is geplaatst kan het proces langer duren, omdat het pigment hoog geconcentreerd in de huid zit.
De tijd van ontsierende littekens na het verwijderen van de permanent make-up is door onze laser gelukkig verleden tijd. Omdat de laser een extreem korte pulse heeft en werkt op 4 verschillende golflengten, kan de permanent make-up heel gericht en veilig worden verwijderd. Tijdens het laseren maken wij ook gebruik van een huidkoeling. De laser produceert een continue straal van koude lucht (-4C), die op de huid wordt geblazen. Naast dat dit erg fijn aanvoelt, verkleint dit ook de kans op complicaties.
De permanent make-up wordt altijd verwijderd door ervaren en gediplomeerde huidspecialisten. Onze huidspecialisten behandelen volgens de nieuwste richtlijnen van oud-minister Schippers. We hebben daarom ook ruime behandelkamers, die hygiënisch schoon zijn en zijn voorzien van extra luchtafzuiging, zodat we veilig je permanentmake-up kunnen verwijderen. Omdat dit apparaat zeer veilig is, is er geen risico op het ontstaan van huidschade.
Voor het verwijderen van permanente make-up met de traditionele Nd: Yag-laser, die veel andere klinieken gebruiken, zijn er ongeveer 10 à 15 (of meer) laserbehandelingen nodig. Vaak met lange rustpauzes (12-16 weken) om de vergruisde inktdeeltjes door het lichaam af te laten voeren.
Met onze Q-switched Nd: Yag-laser zijn er minder behandelingen nodig. Daarnaast is de tijd tussen de behandelingen korter. De circulatie van lymfe in het gelaat is zeer goed, waardoor het gemiddeld 6 weken duurt voordat de vergruisde inktdeeltjes zijn afgevoerd. Daarom ben je met onze laser voordeliger uit, omdat er minder behandelingen nodig zijn. Met daarbij het belangrijkste: geheel zonder huidschade!
Het verwijderen van de permanent make-up met de Q-switched lasertechnologie is een veilige methode, maar zoals bij iedere behandeling bestaat een kans op bijwerkingen en complicaties. Na een laserbehandeling kunnen een aantal reacties optreden in de huid: roodheid, korstvorming, jeuk en zwelling. Deze reacties zijn tijdelijk van aard en verdwijnen.
Er bestaat een kleine kans op verandering van pigmentatie van de huid. Dit betekent dat de huid lichter of donkerder zou kunnen worden dan de oorspronkelijke huidskleur. Dit treedt vooral op bij de blootstelling aan UV-straling. Het wordt dan ook aangeraden om goede zonnebescherming toe te passen. Deze pigmentatieverandering kan aanwezig zijn voor drie tot zes maanden en is slechts in enkele gevallen een blijvende complicatie.
De Q-switched Nd: YAG 1064 nm laser is bijzonder geschikt voor het verwijderen van zwarte, blauwe en groene inkt. Indien de specialist kiest voor 532 nm kan de Q-switched Nd: YAG-laser ook rode, oranje en gele permanent make-up verwijderen of vervagen.
Tijdens de behandeling kleurt de huid direct wit, na 15 minuten zie je de permanent make-up echter weer zitten. Na de behandeling ervaar je een warm, branderig gevoel (als een intensieve zonnebrand). Dit kan een aantal uren aanhouden. Ook kan de huid iets gezwollen zijn en zullen (wenkbrauw)haartjes tijdelijk wit verkleuren.
• 30 dagen voor de behandeling mag de huid niet worden blootgesteld aan UV-straling of zelfbruinende crème. Denk hierbij aan zonnebaden (bezoek aan een warm land) en de zonnebank.
• Op de dag van de behandeling het te behandelen gebied schoonhouden van topische medicatie, make-up, parfum, deodorant, zonnebrandcrème, (zelf bruinende) crème, essentiële oliën of huidlotions;
• Indien je op de dag van behandeling grieperig bent of een koortslip heeft wordt het afgeraden de behandeling te ondergaan.
• Metalen in of net onder de huid in het te behandelen gebied, zoals brackets of piercings dienen voorafgaand aan de behandeling worden afgedekt of (tijdelijk) worden uitgehaald.
• De huid intact houden; vrij van wondjes op het behandelgebied.
• Gebruik geen lichtgevoelige medicijnen. (Zie de verpakking van het medicijndoosje of vraag het de apotheker als je de medicijnen gaat op halen.)
• Slik geen hoge dosering Vitamine C. Dit maakt de huid ook gevoeliger voor het zonlicht.
• Gebruik geen tea tree en Sint-janskruiden (lichtgevoelig).
• Bij gebruik van antibiotica moet de afspraak geannuleerd worden
Na de behandeling kan je in principe direct weer uw dagelijkse activiteiten hervatten, echter:
• Vermijd mutsen en andere strakke banden over het behandeld gebied
• Na dag 3 mag je de permanent make-up tweemaal daags behandelen met Alhydran, 6 weken lang
• Gebruik zonnebrandcrème van ten minste SPF 30+ als de huid in de zon komt
• Vermijd blootstelling van de huid aan UV (blootstelling aan de zon of het gebruik van zonnebank) of zelfbruinende crème totdat de huid is genezen, dit duurt ongeveer 10 tot 20 dagen. Krijg je hierna weer een behandeling, dan moet je in de tussentijd blootstelling aan de zon, zonnebank (UV) of zelfbruinende crème, vermijden
• Vermijd ruwe behandeling zoals scrubben en massages totdat de huid is genezen
• De huid moet eerst helemaal zijn genezen voordat je weer mag zwemmen, intensief sporten of naar de sauna mag, dit om infectie te voorkomen. Dit kan minimaal 2 weken duren
• Vermijd exfoliërende crèmes (vitamine A, anti-rimpel crèmes) of peelings totdat de huid is genezen
• Je mag thuis het koelen voortzetten, elk uur 10 minuten
• Wrijf en krab de korstjes/velletjes er niet af, deze vallen er vanzelf af
• Het behandelde gebied dient ten minste tot 3 maanden na de behandeling ingesmeerd te worden met zonnefactor SPF30+
• Waarbij de wenkbrauwen zijn gelaserd, mogen de wenkbrauwen 24 uur na de laserbehandeling getekend worden en de haartjes 7 dagen na de behandeling geverfd worden.
In geval van onderstaande factoren/aandoeningen kun je (tijdelijk) niet in aanmerking komen voor een laserbehandeling:
• MRSA Cellulitis
• Psoriasis
• Epilepsie
• Acute of chronische nierinsufficiëntie (slechte nierfunctie)
• Lichen Nitidus
• Vitiligo
• Huidkanker of een andere kanker en/of kankertherapie (zoals ducabaxine, fluorouracil, methotrexaat, enz.)
• Multiple Sclerosis
• Bindweefselziekten
• Onwel zijn, acute infectie en koorts
• Auto-immuunziekten
• Keloïd littekenvorming
• Elke inflammatoire huidaandoening bijvoorbeeld eczeem, actieve herpes simplex (tot circa 3 weken na herstel), op het te behandelen gebied
• Gebruik bepaalde medicatie:
– Isotretinoïne – Roaccutane tijdens de voorgaande 3-6 maanden
– Tretinoïne – Vitamine A zalf (2 weken van tevoren stoppen)
– Sint Janskruid tijdens de voorgaande 3 maanden (verhoogde lichtgevoeligheid)
– Antibiotica
– Premarin (oestrogeendeficiëntie, ovariëctomie, hypogonadisme, osteoporose, prostaatcarcinoom)
• Zwangerschap en borstvoeding
• Voorgeschiedenis van coagulopathieën (verminderde werking van stollingsfactoren in het bloed)
• Huidtype V-VI (erg donkere huid)
• Trombocytopenie (te weinig bloedplaatjes)
• Bloedarmoede (laag HB)
• Licht kwetsbare en/ of droge huid
• Zongebruinde huid (zon/zonnebank) door blootstelling aan UV-straling gedurende de laatste 30 dagen
• Zelf bruinende crème 30 dagen voor de behandeling
• Metalen in of net onder de huid in het te behandelen gebied.
• Brackets of piercings dienen voorafgaand aan de behandeling worden afgedekt of (tijdelijk) te worden verwijderd.
• Pacemaker of inwendige defibrillator
• Diabetes mellitus (suikerziekte)
• Chronische aandoeningen (bijvoorbeeld de ziekte van Crohn)
• Aanleg tot postinflammatoire hyperpigmentatie (abnormale donkere verkleuring van de huid na ontsteking van de huid (bijvoorbeeld acné, eczeem)
• Stralingstherapie
• Littekens minder dan een jaar oud
• Op plekken waar je het afgelopen jaar plastische chirurgie of bestraling hebt ondergaan
• Op geïrriteerde huid zoals bultjes, donkere moedervlekken of zwellingen
• Als je onder invloed bent van alcohol of drugs
• Permanente filler of fillers op het gebied
• Bloeddonor: Je mag na iedere behandeling 4 maanden niet doneren
• Cliënt jonger dan 18 jaar
Alle negatieve bijwerkingen moeten worden gemeld bij de behandelaar.
Na de laserbehandeling krijg je van de huidspecialiste te horen wanneer je terug moet komen in de kliniek. Meestal wordt 6 weken voor een nieuwe lasersessie geadviseerd. In de tussentijd moet je blootstelling aan de zon, zonnebank (UV) of zelfbruinende crème bij de permanent make-up zien te vermijden.