Pigmentvlekken verwijderen

Stoor jij je aan pigmentvlekjes, ouderdomsvlekken of heb je last van een zwangerschapsmasker?

Doolaards Beauty Clinic uit Oostvoorne biedt twee behandelmethodes om hyperpigmentatie te verwijderen. Het pigment kan verwijderd worden door een peeling of laserbehandeling. Onze huidspecialisten zullen aan de hand van het gewenste resultaat een behandelingsmethode adviseren. 

Een pigmentbehandeling wordt veelal door de zorgverzekeraar vergoed.

Doorgaans ben je na één laserbehandeling van het pigment af! De combinatie van eem laser- en  een peelingbehandeling geeft het behandeld gebied een verbluffend resultaat.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Om pigmentvlekken zo goed mogelijk te verwijderen, vindt voorafgaand aan de behandeling een intakegesprek plaats, waarbij de huidspecialist bekijkt van welke type pigment er sprake is. Aan de hand van de bevindingen wordt er een behandelprotocol op maat gemaakt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee behandelingen; een peeling of een laserbehandeling.

Pigmentvlekken verwijderen met een laserbehandeling

Er zijn verschillende type pigmentatie, met verschillende oorzaken. Wanneer het pigment dieper in de huid ligt raden wij aan om dit te behandelen met lasertherapie. Met lasertherapie kunnen onderstaande pigmentatie verwijderd worden. De huidspecialist zal tijdens het intakegesprek voorafgaand aan de behandeling een persoonlijk behandelplanprotocol opstellen wat aansluit bij het type pigment, huid en wensen.

Doorgaans ben je na één laserbehandeling van het pigment af! De combinatie van een laser- en peelingbehandeling geeft het behandeld gebied een verbluffend resultaat.

DÉ OPLOSSING VOOR PIGMENTVLEKKEN

Wat is de werking van lasertherapie pigmentvlekken verwijderen?

Eén van de meest effectieve behandelmethoden om pigmentvlekken te verwijderen is lasertherapie met Q-switched Nd: YAG-laser. Pigmentvlekken absorberen de kleur van de lichtimpuls. Het pigment valt in kleine stukjes uiteen waarna het lichaam in staat is de minuscule deeltjes uit het lichaam te verwijderen. Hierdoor verdwijnt of vervaagt de pigmentvlek. Vaak zijn 1 tot 3 behandelingen nodig om het pigment te verwijderen. De behandeling herhaalt zich eens in de 6 weken! Let daarbij wel op bij melasma en café au lait pigment. Deze pigmentatieverstoringen komen niet door zonschade, maar van binnenuit en kan in sommige gevallen erger worden. We starten daarom altijd met een klein proefstukje om te kijken hoe het pigment na 6 weken heeft gereageerd.

Pigmentvlekken oplichten met een peeling

Pigmentvlekken kunnen door middel van SRC Hyperpigmented Skin of Smart Resurfacer peelings opgelicht worden. Met deze behandelingen kan alleen oppervlakkige/resterend pigmentatie aangepakt worden voor ieder huidtype. Zo dus ook een getinte/donkere huid kan deze behandelingen ondergaan. De huidspecialist zal tijdens het intakegesprek een persoonlijk behandelplanprotocol opstellen wat aansluit bij het type pigment, huid en wensen.

Nimue Skin Technology is het huidverbeterend merk van Doolaards Beauty Clinic uit Oostvoorne. Ons merk is ontwikkeld door een plastische chirurg, zijn behandelconcept was dé doorbraak in huidverbetering.

Om het gewenste resultaat is te behalen is kuurverband eens per maand, van 4 tot 6 behandeling te adviseren.

DISCOVER OUR BEAUTY CENTER
OF EXCELLENCE

DE LASERBEHANDELING

De Q-switched Nd: YAG-laser wordt door een gediplomeerde huidspecialist uitgevoerd. Tijdsduur van de behandeling hangt af van het te behandelen huidoppervlak.

Je wordt naar binnen geroepen en mag plaatsnemen op de behandelstoel. Het te behandelen gebied wordt schoongemaakt en je krijgt een speciale bril op tijdens de behandeling die uw ogen beschermt tegen de lichtimpulsen. Ook de behandelaar en eventuele assistent(e) dragen een veiligheidsbril.
Vervolgens wordt de huid zeer kort blootgesteld aan dit lichtpuls. Je kunt schrikken van de lichtpuls en ervaart het als een korte prik, die naderhand warm aanvoelt.

Hoe groter het behandelde gebied, hoe meer lichtpulsen. De behandeling geeft enige pijn, maar wordt over het algemeen door de meeste mensen goed verdragen.

Wat kun je na de laserbehandeling verwachten?

Meestal is de huid na de behandeling wat rood en gevoelig (vergelijkbaar met het gevoel van zonnebrand) en er kan een lichte zwelling ontstaan. Tevens kunnen de pigmentvlekken tijdelijk donker verkleuren. Met de natuurlijke vervelling van de huid verdwijnen deze in enkele dagen tot weken. De snelheid hiervan is afhankelijk van de diepte van het pigment; diep pigment duurt langer. Het behandelde gebied kan na een aantal dagen ook gaan jeuken, dit komt door de genezing.

Dit is geheel afhankelijk wat voor type pigment het is en hoe diep dit zich in de huid bevindt. Dit kunnen onze huidspecialisten pas goed beoordelen als je op consult bent geweest.

Lasertherapie: 1-2 behandelingen

Peeling: eens per maand, 4-6 behandelingen

Er zijn verschillende oorzaken waardoor pigmentvlekken ontstaan. Het is een overproductie van pigment in de huid wat zowel licht als donkere vlekken vormt.

Blootstelling aan UV-straling
Blootstelling aan UV-A en UV-B stralen zijn de meest voorkomende oorzaak voor het ontstaan van pigmentvlekken. Zonlicht stimuleert het aanmaken van pigment in de huid. Een overmatige blootstelling aan de zon, en zo dus UV-stralen, kan de aanmaak van pigment verstoren, waardoor hyperpigmentatie optreedt.

Reactie op een ontsteking
Wanneer de huid ontstoken is of is geweest, zoals eczeem of acne, kan dit leiden tot hyperpigmentatie. Als je een donker of getinte huid hebt, loop je een groter risico op pigmentverstoring als gevolg van ontsteking. Bij gebruik van corticosteroïde crème of roaccutane wordt de huid dun gehouden, wat sneller kan leiden tot pigmentvlekken bij blootstelling aan UV-stralen. Hierbij is het dubbel van belang dat de huid beschermd wordt met UV-A en UV-B zonbescherming van ons merk Nimue Sun-C SPF 40.

Hormonale veranderingen
Hyperpigmentatie kan ontstaan wanneer je last hebt van hormonale schommelingen, bijvoorbeeld bij gebruik of bij verandering van anticonceptie of tijdens een zwangerschap. Wanneer de huid dan wordt blootgesteld aan UV-stralingen kan er overmatig melanine aangemaakt worden. Progesteron en oestrogeen stimuleren de productie van melanine, met bijvoorbeeld melasma (het zwangerschapsmasker) als gevolg.

Stress
Wat niet veel mensen weten is dat stress kan leiden tot pigmentvlekken. Bij hoge stress komen er drie soorten stresshormonen vrij waaronder cortisol, adrenaline en noradrenaline. Dit kan leiden tot hormonale schommelingen, waardoor er hyperpigmentatie optreedt.

Erfelijke bepaling
Een veel voorkomende oorzaak van pigmentvlekken is erfelijke bepaling. Ze kunnen aangeboren zijn of pas op latere leeftijd verschijnen.

Na ziekte of medische behandelingen
Uw huid kan beschadigd raken na medische behandelingen of door bepaalde ziektes. Bijvoorbeeld metabolische afwijkingen, een vitaminedisbalans of bepaalde auto-immuunziektes. Pigmentvlekken ontstaan dan sneller. Ook wanneer je bepaalde medicijnen hebt gebruikt loop je een groter risico op hyperpigmentatie, bijvoorbeeld na een chemokuur of na het gebruik van antibiotica.

Veroudering van de huid
Naarmate je ouder wordt, veroudert je huid. De pigmentvlekken die dan ontstaan, noemen we ook ouderdomsvlekken. Ouderdomsvlekken kunnen verheven en grauw aanvoelen en ontstaan vooral na overmatig blootstelling aan de UV-stralen. Ze komen dan ook voornamelijk voor op de handen en armen, het gelaat en het decolleté. Wanneer er een verheven ouderdomsvlekje zit kunnen wij dit met de T-Away behandeling verwijderen.

 

VOOR & NAZORG PIGMENTVLEKKEN VERWIJDEREN

De Q-switched Nd: YAG-laser wordt door een gediplomeerde huidspecialist uitgevoerd. Tijdsduur van de behandeling hangt af van het te behandelen huidoppervlak.

Je wordt naar binnen geroepen en mag plaatsnemen op de behandelstoel. Het te behandelen gebied wordt schoongemaakt en je krijgt een speciale bril op tijdens de behandeling die uw ogen beschermt tegen de lichtimpulsen. Ook de behandelaar en eventuele assistent(e) dragen een veiligheidsbril.
Vervolgens wordt de huid zeer kort blootgesteld aan dit lichtpuls. Je kunt schrikken van de lichtpuls en ervaart het als een korte prik, die naderhand warm aanvoelt.

Hoe groter het behandelde gebied, hoe meer lichtpulsen. De behandeling geeft enige pijn, maar wordt over het algemeen door de meeste mensen goed verdragen.

Voorzorg pigmentvlekken verwijderen

• 30 dagen voor de behandeling niet zonnebaden (UV-straling) of zelfbruinende crèmes gebruiken

• Op de dag van de behandeling het te behandelen gebied schoonhouden van topische medicatie, make-up, parfum, deodorant, zonnebrandcrème, (zelfbruinende) crème, essentiële oliën of huidlotions.

• Indien je op de dag van behandeling grieperig bent of een koortslip hebt wordt het afgeraden de behandeling te ondergaan.

• Kom zonder make-up, met een schone huid naar het consult.

• Trek op de dag van de behandeling gemakkelijke kleding aan wanneer het te behandelen gebied onder uw kleding zit.

• Neem zonnebrand mee, minimaal met SPF 30 of 50 die je na de behandeling direct op het behandelde gebied kan smeren (bij behandeling op het gezicht, hals, of handen). Het smeren beschermt de huid tegen de zon, indien je naar buiten gaat. Dit mag ook een sjaal, pet of hoed zijn.

• Het is aan te raden om de behandeling aan het begin van de herfst of tijdens de winter te ondergaan indien het litteken in het gezicht, handen of hals zit (delen die veel aan de zon worden blootgesteld). Je kunt dan enkele behandelingen achter elkaar ondergaan zonder al te veel moeite te doen om de zon te vermijden.

• De huid intact houden; vrij van wondjes op het behandelgebied.

• Gebruik geen lichtgevoelige medicijnen. (Zie de verpakking van het medicijndoosje of vraag het de apotheker als u de medicijnen gaat op halen.)

• Slik geen hoge dosering Vitamine C. Deze maakt uw huid ook gevoeliger voor het zonlicht.

• Bij gebruik van antibiotica tijdig de afspraak annuleren

• Gebruik geen tea tree en sint-janskruiden (lichtgevoelig).

Na de behandeling kun je in principe direct weer je dagelijkse activiteiten hervatten, echter:

• Na de behandeling is meestal gedurende ongeveer 2 tot 4 uur roodheid aanwezig op de behandelde huid en kan de huid warm of branderig aanvoelen. Bij hogere instellingen kan blaarvorming optreden, wat vergelijkbaar is met een ernstige zonnebrandreactie. Indien je blaarvorming krijgt dan is het belangrijk de blaren met rust te laten en wanneer deze zijn ingedroogd mag Alhydran worden gebruikt om de korstvorming en eventueel littekenvorming te verminderen.

• Na 2 uur mag je de huid insmeren met Alhydran om de huid te koelen wanneer deze nog warm aanvoelt. Wacht hier 2 uur mee, zodat de warmte even in de huid kan blijven. Dit bevordert het proces. Door direct te koelen met zalf of crème of met koude kompressen kan de werking van de behandeling afnemen. Koel niet met koude kompressen. Mocht de warmte zodanig ondragelijk zijn dan mag je koelen. Stop met smeren wanneer het niet meer warm aanvoelt. Het gebied moet indrogen!

• Waarbij het pigment indroogt zal het donker van kleur zijn

• Nadat de korstjes zijn verdwenen zal de huid roze van kleur tonen. Smeer tweemaal daags het gebied met Alhydran, 5 weken lang;

• Je mag douchen. Wees de eerste dag voorzichtig met de behandelde huid. Geen harde douchestraal op het behandelde gebied en voorzichtig droogdeppen.

• Vermijd blootstelling van de huid aan UV (blootstelling aan de zon of het gebruik van zonnebank) of zelf bruinende crème gedurende ten minste 2 weken. Krijgt je hierna weer een behandeling, dan moet je in de tussentijd blootstelling aan de zon, zonnebank (UV) of zelfbruinende crème, vermijden.

• Vermijd pulken of krabben van het behandelde gebied;

• Vermijd ruwe behandeling van het behandelde gebied (zoals scrubben en massages);

• Vermijd zeer hete baden/ douches/ stoombad of sauna;

• Vermijd exfoliërende crèmes (mooi maken van de huid) of peelings voor 1 week;

• Vermijd ruwe sporten van 24-48 uur (bijvoorbeeld judo, rugby of boksen);

• Vermijd het dragen van te strakke kleding (i.v.m. met eventuele korstjes);

• Houd het gebied schoon;

• Hydrateer het lichaam door het drinken van veel water;

• Gebruik zonnebrandcrème van ten minste SPF 30+ (als gezicht, hals, of handen zijn behandeld) indien je buiten komt. Voor in het gezicht is het vaak fijn om een zonnebrand te gebruiken die speciaal is bedoeld voor het gezicht. Deze is vaak minder vet. Bescherm de huid, indien deze in de zon komt, de eerste 24 uur met een sjaal, handschoen of pet.

• Tot 4 weken na de behandeling niet blootstellen aan de zon. Anders kan de pigmentvlek verergeren.

• Het behandeld gebied dient ten minste tot 3 maanden na de behandeling, 3 tot 4 keer per dag ingesmeerd te worden met zonnefactor SPF 30+

In geval van onderstaande factoren/aandoeningen kun je (tijdelijk) niet in aanmerking komen voor een laserbehandeling:

• MRSA Cellulitis

• Psoriasis

• Epilepsie

• Acute of chronische nierinsufficiëntie (slechte nierfunctie)

• Lichen Planus

• Lichen Nitidus

• Vitiligo

• Huidkanker of een andere kanker en/of kankertherapie (zoals ducabaxine, fluorouracil, methotrexaat, enz.)

• Multiple Sclerosis

• Bindweefselziekten

• Onwel zijn, acute infectie en koorts

• Auto-immuunziekten

• Keloïd littekenvorming

• Elke inflammatoire huidaandoening, bijvoorbeeld eczeem, actieve herpes simplex (tot circa 3 weken na herstel), op het te behandelen gebied

• Gebruik bepaalde medicatie:
– Isotretinoïne – Roaccutane tijdens de voorgaande 3-6 maanden
– Tretinoïne – Vitamine A zalf (2 weken van tevoren stoppen)
– Sint Janskruid tijdens de voorgaande 3 maanden (verhoogde lichtgevoeligheid)
– Antibiotica
– Premarin (oestrogeendeficiëntie, ovariëctomie, hypogonadisme, osteoporose, prostaatcarcinoom)

• Zwangerschap en borstvoeding (grotere kans op hypo- en hyperpigmentatie)

• Corticosteroïde zalf (verdund de huid)

• Huidtype V-VI (erg donkere huid)

• Onrealistisch verwachtingspatroon

• Zwangerschap en borstvoeding

• Zongebruinde huid (zon/zonnebank) door blootstelling aan UV-straling gedurende de laatste 30 dagen

• Zelf bruinende crème 30 dagen voor de behandeling

• Permanente fillers in het te behandelen gebied

• Behandeling lichaamsdeel met tatoeage of permante make-up

• Littekens minder dan een half jaar oud

• Op plekken waar je het afgelopen jaar bestraling hebt ondergaan

• Op geïrriteerde huid zoals bultjes, donkere moedervlekken of zwellingen

• Als je onder invloed bent van alcohol of drugs

Soms (in overleg met behandelaar)

• Metalen in of net onder de huid in het te behandelen gebied, zoals brackets of piercings, dienen voorafgaand aan de behandeling afgedekt of er (tijdelijk) uitgehaald te worden.

• Diabetes mellitus.

• Aanleg tot postinflammatoire hyperpigmentatie.

• Pacemaker of inwendige defibrillator.

Na de behandeling hoor je van de huidspecialist wanneer je weer terug moet komen. Vaak plannen we een controle- of behandelafspraak in, omdat merendeel van het pigment na 1 behandeling verwijderd is. Wanneer dit niet het geval is kunnen we eventueel direct nogmaals de behandeling herhalen. Dit kan na minimaal 4 weken weer. In de tussentijd moet je blootstelling aan de zon, zonnebank (UV) of zelfbruinende crème, vermijden.

In de lente en zomermaanden wordt pigmentatieverwijdering afgeraden in verband met te veel zonlicht. Houd hier rekening mee, ook met het plannen van vakanties naar een warme bestemming.